Etablering af selvhjælps grupper for afhængige I rehabilitering og for deres familier

Vietnam har en befolkning på 96,2 millioner i henhold til den seneste offentliggjorte statistik fra 2019.

Iflg. den officielle statistik er der 230.000 stofmisbrugere i Vietnam

Men dette er bare toppen af isbjerget, da det faktiske antal er meget højere.

Brugen af ulovlige stoffer og i øvrigt også prostitution anses for at være et ”sociale onde” der har negative konsekvenser for samfundet.

Denne opfattelse er rent faktisk institutionaliseret i den officielle regeringspolitik i nedenstående dekret med titlen “Udryddelse af narkotika og prostitution” illustrerer:

”Prostitution og narkotika er et ”socialt onde”, der strider mod nationens moralske og traditionelle skikke og vaner.

Prostitution og narkotika truer befolkningens helbred,børn, materielle og åndelige liv og socialesikkerhed, hvilket kan medføre alvorlige konsekvenser for de kommendegenerationer. Dette ”sociale onde”skal forhindres, og krænkelse af personerskal straffes hårdt.”

Misbrugere er underlagt krænkelser af menneskerettighederne, og til trods for deres antal og sårbarhed udgør de en lav prioritet med hensyn til deres helbred og velfærd.

På baggrund af hård kriminalisering af ulovlige stoffer, hvor nationale og regionale politikker konfigurerer ulovlig narkotikabrug næsten udelukkende som et anliggende for retshåndhævelse og offentlig sikkerhed, sendes stofbrugere til såkaldte “06- Centers ”, der for alle praktiske formål er arbejdslejre uden behandling. De afhængige er fængslet i 4 år, og tilbagefaldene er omkring 90%.

Som et resultat også af vore initiativer i Vietnam er der en spirende interesse for at etablere reelle behandlingsmuligheder.

I løbet af de sidste femten år er der sket en alarmerende stigning i alkoholforbruget i Vietnam

og i dag er alkoholmisbrug en stor og stigende byrde i Vietnam, som illustreret af 5,3% prævalens, hvilket svarer til 4,5 millioner vietnamesere.

Cirka 15% af den voksne befolkning (16 år +) vurderes at være alkoholmisbrugere (“for meget for ofte”).

Data fra Sundhedsministeriet viser, at der blev konsumeret 305 millioner liter spiritus og 4,1 milliarder liter øl i 2017, hvilket gør Vietnam til det største alkoholmarked i Sydøstasien og det tredje største i Asien efter Japan og Kina.

Som en naturlig konsekvens af de positive erfaringer i Danmark har vi etableret CLUB24 i Vietnam. Et sådant forum findes ikke nogen steder i Vietnam, og vi tror, at CLUB24 vil være et godt mødested for misbrugere i rehabilitering og især for familier, børn og pårørende.

I 2005-2006 etablerede NGO Fontana separate faciliteter til CLUB24 som en udvidelse til i behandlingscenteret Binh Minh Center lokaler i Hochiminh City, og i 2017 startede Club24 en række selvhjælpsgrupper i Nha Trang.

Vi ved, at der er behov for dette initiativ, og vi er overbevist om, at det vil gøre en forskel for alkoholikere, narkomane og deres familier.

Derudover har Club24 støttet NGO Fontana´s forskellige programmer og projekter i Vietnam, der fokuserer på sårbare og marginaliserede grupper som gadebørn, børn med HIV, fattige børn, osv.